Yurtdışından Vekalet Nasıl Alınır?

Arsa / Konut alım veya satış işlemleri, araç satış işlemleri, hastalığı nedeni ile işlemleri gerçekleştiremeyen yatalak kişiler, yurt dışında ikamet edenler, farklı bir ilde yaşayanlar vekalet vererek bazı yasal işlemleri gerçekleştirebilirler. Tabi ki vekaleti veren kişinin belirlediği sınırlar içerisinde işlem yapabilme hakkına sahiptirler. Bu sınırlar düzenlenen vekaletnamede belirtilir.

Konsoloslukta Vekalet için Gerekli Belgeler

Eğer vekaletname düzenleyeceğiniz kişi yerleşim yeri olarak yakın mesafede ise, tarafların notere gerekli belgeler ile birlikte gitmesi yeterli olacaktır. Ancak, taraflardan biri yurt dışında yaşıyor ise işlemler biraz farklılık gösterebiliyor.

Yurt dışında yaşayan kişiden vekalet nasıl alınır? Yapılması gerekenler nelerdir? Şöyle düşünelim, aile fertlerinizden biri Almanya’da ikamet ediyor. Ortak olduğunuz bir arsanın satışını gerçekleştirmek istiyorsunuz. Almanya’da yaşayan kardeşiniz satış işlemlerini onaylıyor ancak ülkemize gelemiyor. Bu durumda kardeşinizden vekaletnameyi nasıl alabilirsiniz? Özellikle vekalet konusunda en çok sorulan soruların başında Yurtdışından Vekalet Nasıl Alınır? sorusu geliyor.

Yurt dışında ikamet eden ve vekalet vermek isteyen kişinin yapması gerekenleri biraz detaylandıralım:

  • İkamet ettikleri ülkede Türkiye Cumhuriyeti Elçilikleri veya konsolosluklarına başvuruda bulunmaları gerekir. Eğer farklı bir nedenle ikamet ettiği ülkede değilse bile, bulunduğu ülkenin TC elçilik veya konsolosluğuna başvurabilir.
  • Başvuru esnasında TC kimlik belgesi veya pasaport fotokopisi ve son 6 ayda çekilmiş fotoğrafa ihtiyaç vardır. Fotoğrafta yüzün net bir şekilde görünüyor olması gerekir, herhangi bir sebeple oynanmış olan fotoğraflar kabul edilmez.
  • Vekil tayin edilen kişinin kimlik bilgileri paylaşılır.
  • Vekaletnamenin nedeni, karşı tarafa devredilen yetki sınırı gibi konuların mutlaka belirtilmiş olması gerekir.
  • Vekaletnamenin sona erme süresi kararlaştırıldı ise mutlaka belge üzerinde belirtilmelidir. Aksi takdirde, vekaletin sona erme süresi 10 yıl olarak değerlendirilir.

Yurt dışında düzenlenen vekaletname, posta yolu ile karşı tarafa gönderilir ve işlem tamamlanır. Vekaletnamenin  birer örneği her iki tarafta da olmalıdır.

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir